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Date:		March 2017

From:		Jennifer Okes, School Finance Executive Director
		Susan Miller, Transportation Analyst
		Brian Vasina, Transportation Analyst

Re:		Clarifications of laws and regulations

In our continued efforts to provide districts/charters with clear guidance and direction regarding transportation of students in the State of Colorado, we would like to bring to your attention the following clarifications of laws, rules and regulations in response to recent inquiries from the field.  
Recently updated or new guidance is reflected in red.
Question 1:  Do the Colorado Minimum Standards Governing School Transportation Vehicles (1 CCR 301-25) and Colorado Rules for the Operation, Maintenance and Inspection of School Transportation Vehicles (1 CCR 301-26) apply to charter schools?
Response:  Yes.  Colorado Minimum Standards, 1 CCR 301-25-R-5.03, defines a charter school as a public school organized pursuant to Section 22-30.5-103(2) of the Colorado Revised Statutes. Rule 5.04 defines a school transportation vehicle means as every motor vehicle which is owned by a school district or charter school and operated for the transportation of students to and from school, from school to school, or to school related events.  It also includes a vehicle which is privately owned and operated for compensation provided that such transportation service is sponsored and approved by the local board of education or school’s governing board.  The School Transportation Operations Rules, 1 CCR 301-26, applies to the operation, maintenance and inspection of all public school transportation vehicles as defined in 1 CCR 301-25-R-5.00.  Therefore, the Minimum Standards and Operations Rules do apply to charter schools.  
While charter schools organized pursuant to Section 22-30.5-502(6), C.R.S. are not specified in the rules, it is clearly the intent that the rules apply to school transportation conducted by all charter schools.
Question 2:  Statute (Section 42-4-1903, C.R.S.) and rule (1 CCR 301-25-5.04 and 1 CCR 301-26-2.02) include references to “informal or intermittent arrangements”. If a coach or a parent volunteer uses his or her personal vehicle to take students to an athletic event or a field trip, is this an informal or intermittent arrangement? In other words, is the coach or the parent volunteer and the personal vehicle exempt from school transportation regulations? For example, is the coach or parent volunteer exempt from regulations, including driver qualifications as a small vehicle operator and small vehicle requirements for an annual inspection? 
NOTE:  Given the fact that 1 CCR 301-25 and 1 CCR 301-26 specifically address activity trips and small vehicle requirements, such as scheduled athletic events and class field trips, this clarification is not intended to imply that a district or charter use non-qualified operators for all activity trips. Therefore, arrangements should be made to ensure an adequate pool of qualified activity trip operators is available. 
Response:  Colorado Minimum Standards, 1 CCR 301-25- R-5.04, defines a school transportation vehicle and R-5.04(a) clarifies that this does not include informal or intermittent arrangements.  School Transportation Operations Rules, 1 CCR 301-26, applies to the operation, maintenance and inspection of all public school transportation vehicles as defined in 1 CCR 301-25-R-5.00.  Therefore, the Minimum Standards and Operations Rules do not apply to informal or intermittent arrangements. 
The applicability of school transportation regulations in this scenario is dependent upon the specific circumstances associated with the transportation.  Intermittent is defined as occurring at irregular intervals or not continuous or steady.  Therefore, this scenario could be determined to be intermittent if it is not a regular occurrence.  Alternatively, it could be determined to be informal if the coach or parent volunteer is not compensated and the district/charter local board is unaware or has not approved the transportation.   
If the transportation occurs on a regular basis and is authorized by the district/charter, the coach or parent volunteer and the vehicle must comply with the regulations.  If the transportation occurs intermittently or is an informal arrangement, the regulations do not apply to the coach or parent volunteer and the personal vehicle.  
Even in informal or intermittent case, it may be advisable that the coach or parent volunteer is a qualified school transportation vehicle operator.  In order to do so, the coach or parent volunteer must:  
· Possess a valid driver’s license;
· Be a minimum of 18 years of age;
· Have the district/charter or school review the motor vehicle record;
· Be given and/or have access to the CDE Type A Multifunction Bus /Small Vehicle Operator Guide;
· Successfully pass a Type A CDE Multifunction Bus/Small Vehicle Operator written test;
· Complete the CDE Multifunction/Small Vehicle Operators Medical Information Form (STU-17);
· Receive training, including the type of duties they may be required to perform and in student confidentiality requirements;
· Be given and/or have access to first aid information; and
· Successfully pass a driving performance test.

Given that the safety of a personal vehicle is not known, it may be advisable that the district/charter or school take reasonable steps to address the use of a personal vehicle.  These steps a district/charter or school may consider include:
· Performing an annual inspection of personal vehicles that may be used frequently throughout the school year;
· Performing a pre-trip inspection on personal vehicles;
· Obtaining evidence that the vehicle recently underwent a comprehensive preventive maintenance check to diagnose potential problems (such checks are performed by manufacturers and major automotive maintenance chains);
· Using a vehicle from a major car rental agency, which has a comprehensive preventative maintenance program; and/or
· Obtaining parental permission for cases where students are transported in personal vehicles which have not been inspected by authorized district/charter personnel.  
· Obtaining information on liability insurance from a coach or parent volunteer who transports students in their own cars.

In developing local guidance for transportation not governed by school transportation regulations, districts/charter schools may also wish to reference regulations related to transportation for child care centers, Rule 7.702.59, which can be found at: 
http://www.sos.state.co.us/CCR/GenerateRulePdf.do?ruleVersionId=7077&fileName=12%20CCR%202509-8

Question 3:   If a private individual purchases an activity vehicle for the baseball team at a school and the district/charter will not own these vehicles, are the driver of this vehicle and the vehicle subject to our rules?  
Response:  School transportation regulations apply to vehicles that are privately owned and operated if the transportation service is sponsored and approved by the local board. It would appear to parents of the baseball team that the transportation is provided for or arranged by the district/charter.  Therefore, the parents have a reasonable expectation that the transportation is handled like all other district/charter transportation. Therefore, the drivers of this vehicle and this vehicle must comply with school transportation regulations.
There could be an argument that this is more of a carpool if the district/charter local board was in no way involved in the arrangement and is unaware or has not approved the transportation.  However, even in this situation, given the potential perception that the transportation was authorized by the district/charter, it still may be advisable to ensure that the driver and the vehicle comply with the regulations.  

Question 4:  Do the requirements of Section 42-4-1901, C.R.S. apply to both school buses and multifunction buses? 
Response: Yes. The statutory definition applies to motor vehicles that are designed and used specifically for the transportation of school children to and from school and motor vehicles that are designed and used specifically for the transportation of school children to and from school-related activities.  Therefore, the requirements of Section 42-4-1901, C.R.S., related to the use of supplementary brake retarders on mountainous terrain, apply to both school buses and multifunction buses, as defined by 1 CCR 301-25.  

Question 5: Is a bus driver in compliance with the 200 feet requirement in Section 42-4-1903, C.R.S. if the alternating flashing yellow lights were actuated for at least 200 feet, but the lights are actuated on roadway #1, then the bus turns onto roadway #2 and activates the red alternating lights and performs the student pick-up?  (See diagram below.)
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Response:  No. In this case, the bus would not have had the lights actuated on the same roadway of the bus stop for the full 200 feet, therefore, traffic on this roadway would not have ample warning of the stop which may contribute to an accident.  The intent of the law is to provide warning for other cars and traffic. Thus, the lights must be actuated for at least 200 feet on the same roadway prior to the bus stop.  

Question 6: Do private independent schools fall under the jurisdiction of CDE School Transportation Unit and associated SBE Rules?
Response:  No. Pursuant to state law (Section 42-1-102, C.R.S.) school buses at both public and private schools need to follow the Uniform Motor Vehicle Law (Articles 1 to 4 of Title 42). The Department of Revenue Division of Motor Vehicles has promulgated rules (1 CCR 204-30: Driver’s License – Driver Control) that requires and Commercial Driver’s License (CDL) with an “S” endorsement to operate a school bus as defined in Section 42-1-102(88), C.R.S.  The Colorado Commercial Driver License Manual outlines the requirements for a CDL. 
In addition to these requirements, the State Board of Education has promulgated rules (1 CCR 301-25: the Colorado Minimum Standards Governing School Transportation Vehicles and 1 CCR 301-26: the Colorado Rules for the Operation, Maintenance and Inspection of School Transportation Vehicles) for all public school transportation vehicles.  Private schools may use these rules as guidance or reference for development of policies and procedures for their transportation operations.  

Question 7:  When do the regulations issued by the State Board of Education (1 CCR 301-25 and 1 CCR 301-26) apply to school transportation and when do the regulations issued by the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) apply?  
Response:  If transportation is conducted by a school district or charter school, the transportation is subject to the State Board of Education regulations.  Additionally, the transportation is also subject to the FMCSA safety regulations that prohibit drivers from texting and using a hand-held mobile telephone while driving, except when necessary to communicate with law enforcement officials or other emergency services and regulations for CDL drivers when applicable based upon the vehicle (in other words, not for small vehicles).  This is true for route transportation (home to school, school to school, school to home) and for activity trips (school related events). Further, this is true for transportation within the state or interstate transportation.  
If the transportation is conducted by a company hired by a district or charter school, the regulatory authority is dependent upon the type of transportation provided by the company:
· Buses[footnoteRef:1]: [1:  For this purpose, a bus is defined as a vehicle designed to carry more than 10 passengers in addition to the driver.  ] 

· Route transportation (home to school, school to school, school to home) by a company is subject to the State Board of Education regulations.  Additionally, the transportation is also subject to the FMCSA safety regulations that prohibit drivers from texting and using a hand-held mobile telephone while driving, except when necessary to communicate with law enforcement officials or other emergency services and regulations for CDL drivers when applicable based upon the vehicle.  This is true for transportation within the state or interstate transportation.  
· Activity trips (school related events) performed by a company is subject to the regulations of the Federal Motor Carrier Safety Administration.  This is true for transportation within the state or interstate transportation.
  
· Taxi Cab/Uber/Lyft Services:  
· Taxi cab, Uber, and Lyft services are not subject to the State Board of Education regulations.  1 CCR 301-26-R-2.01 states that these rules apply to the operation, maintenance and inspection of school transportation vehicles as defined in 1 CCR 301-25-R-5.00.  Rule 1 CCR 301-25-R-5.04(b) exempts vehicles under the jurisdiction of the Public Utilities Commission.  Taxi cab, Uber, and Lyft services are under the jurisdiction of the Public Utilities Commission.  School districts/charters may choose to require compliance with these rules through district/charter policies in the event that Taxi cab, Uber, and Lyft services are utilized by the district/charter.

Question 8:  When is it necessary to have a local board of education resolution pursuant to 1 CCR 301-25-R-4.01(a) related to the use of over-the-road motor coach buses?  
Response:  A local board of education resolution is required when a district/charter purchases a used over-the-road motor coach bus.  
Additionally, a local board of education resolution is required when a district/charter attains a short-term rental of a motor coach bus from a contract carrier for the transportation of students to school related events.  The phrase “attain a short-term rental of a motor coach bus from a contract carrier for the transportation of students to school related events” is intended to cover short-term rentals or leases for an athletic event or activity trip (e.g., taking the football team to the state tournament or taking the 4th graders to the zoo).  
A local board of education resolution is not necessary for transporting students on common carriers.  The sentence “A board resolution is not necessary for transporting students on common carriers” is intended to address the purchase of tickets for students (e.g. RTD tickets/passes, or purchasing “Greyhound” tickets for the band to play at the Macy’s Thanksgiving Parade).  
In other words, if individual tickets are purchased on an established trip/route, this would be a common carrier arrangement and no resolution is needed.  If an agreement or contract to transport just district/charter personnel and students on an itinerary dictated by the agreement/contract (pick-up and drop off locations and times), this would be a contract carrier arrangement and a resolution would be needed.  

Question 9: What vehicle standards apply to over-the-road motor coach buses which are purchased by a school district/charter?
Response:  Consistent with other school transportation vehicles, the minimum standards that a motor coach bus must comply with is based on the year of manufacture of the bus that is purchased.   Therefore, there are four sets of minimum standard rules on the School Transportation Unit website (http://www.cde.state.co.us/transportation/transregulations.htm), each of which are still applicable depending on when buses operating within districts/charters were manufactured.  

A primary requirement are that the used motor coach must meet and continue to meet all applicable FMVSS in effect on the date of manufacture, pursuant to the date listed on the certification plate.  Additionally, the motor coach bus must have been manufactured, pursuant to the date listed on the certification plate, within the previous 20 years.  Additionally, the motor coach bus must be equipped with a fire extinguisher, first aid kit, 3 emergency reflectors, and webbing cutter. Additionally, the manufacturer’s original rated capacity of the vehicle must be printed to the left of the entrance door, only signs and lettering specifically permitted by state law or regulation can be on the outside of the bus, the exterior of the Battery compartment must be labeled, and the identification of fuel type must be located outside and adjacent to the fuel filler opening.

In addition to the minimum standards which outline the vehicle requirements, the Annual Inspection Rules requires recently purchased school transportation vehicles must have an annual inspection before they are placed is service.  (1 CCR 301-26-R-3.01)  This annual inspection must be completed by a qualified Annual Inspector at a certified inspection site.  The requirements for both the inspector and the site are listed in more detail in these rules.   
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