Comments and Questions Shared at June 14 Public Meeting

Public Comment/Question

CDE Response/Recommendation

Section 5.01 (F) (2) (a) requires principal evaluations to
include the number and percentage of teachers in the
principal’s school who are rated as effective, highly
effective, and partially effective and the number and
percentage of teachers in the principal’s school that are
improving in their performance. Can the rules clarify
what that looks like in different contexts? For instance, if
a principal’s school had all teachers rated as “effective” in
previous year, but with new evaluation instruments, the
principal determines that not all of those teachers are
effective, will that principal be penalized?

The department recommends the following amendment to section 5.01 (F) (2)
(a) “...the percentage and number of Teachers in the school who are rated as
effective; highly effective; partially effective; and ineffective, and the number
and percentage of Teachers who are improving in their performance, IN
COMPARISON TO THE GOALS ARTICULATED IN THE PRINCIPAL’S
PROFESSIONAL PERFORMANCE PLAN.

The state should be considering the number and
percentage of teachers that are racial and ethnic
minorities.

The draft rules, in section 6.04 (C) (3), require the department to monitor and
evaluate data concerning “the equitable distribution of effective and highly
effective educators, the progress of which may be evaluating using...the
number of educators assigned to each Performance Evaluation Rating,
disaggregated by common course code, educator demographics, student
demographics, and school demographics.”

How far along in this process will we go before we have
valid and reliable measures?

The department recognizes how significant the development of valid and
reliable measures will be to the success of evaluation systems, and is
participating in several initiatives to make progress in this area. The
Department will be launching content collaboratives over the 2011-12 school
year to identify, develop and review measures for assessing student growth in
multiple content areas, and is participating in two multi-state consortia that
have been formed to develop summative assessments for the Common Core
content standards, which are included within the Colorado Academic
Standards.

Is it true that knowledge of content and knowledge of
instruction could be only 15% of an overall evaluation
rating for teachers? The rules provide no indication of
which quality standard is most important, but should

The State Council for Educator Effectiveness did not find enough evidence to
warrant certain standards being weighted more heavily than others. The State
Council asked that the department collect data during the pilot about the
correlations between each quality standard with student outcomes, and the
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better emphasize knowledge of content and knowledge
of instruction.

State Council may then re-examine the issue and modify its recommendation.
While state law requires that the quality standard related to student academic
growth constitute at least 50% of an evaluation rating, the department
recommends deferring to the State Council’s recommendation to require that
each of the other quality standards be weighted no less than 7.5% of an
evaluation, and that districts have flexibility in how they distribute the
remaining portion of the evaluation.

Teacher quality standard #3 (teachers facilitate learning
for their students) seems very “soft” and difficult to
measure.

While some of the quality standards could be made more specific, the state
model rubric will be designed to include more measurable and demonstrable
indicators, and will provide suggested “artifacts” for gathering appropriate
information.

Reference to knowledge of content is vague—the rules
should be more specific about the knowledge we know
educators must have, including knowledge of how to
teach literacy and mathematics.

The draft rules modify teacher quality standards 1 and 3, to be more specific
than what was included in the State Council recommendations, as follows:

Quality Standard I: Teachers demonstrate mastery of the content they teacher,
and knowledge about student literacy development in reading, writing,
speaking, viewing and listening.

Quality Standard Ill: Teachers facilitate learning for their students.

Element c: Teachers demonstrate a rich knowledge of effective instructional
practice to meet the academic needs of their students, including those
practices specifically proven effective for literacy and mathematics such as the
development of phonological and linguistic skills related to reading (e.g.,
phonemic awareness, concepts about print, systematic and explicit phonics,
other word identification strategies, and spelling instruction), reading
comprehension and promotion of independent reading (e.g., promotion of
comprehension for a variety of genres, literacy responses and analysis, content
area literacy, and student independent reading), and the support of reading
through oral and written language development.

Requiring all districts to apply the model system, or to
submit an application to use their own system (an “opt-
out” system) does not respect the appropriate roles for
districts and the state in public education. Rather than

Section 22-9-104 (d), C.R.S., requires the state board to “review school district
and [BOCES] processes and procedures for licensed personnel performance
evaluation systems to assure that such systems are professionally sound; will
result in a fair, adequate, and credible evaluation; and will satisfy quality
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rubber stamping or asking districts to prove that they
meet the requirements of the law, the appropriate role of
the state is to provide support to districts in developing
their own system or choosing to adopt the model system.
The role of districts is to work with their local
communities to develop systems that incorporate local
values.

standards in a manner that is appropriate to the size, demographics and
location of the school district or [BOCES], and that is consistent with the
purposes of [article 22].” Regardless of whether the state model system is the
default, out of which districts must opt out, or is something that districts
choose to opt into, all local evaluation systems must meet the requirements
outlined in statute and regulation and the state board (and department) will
need to gather information about systems that are different from the model
system in order to fulfill its monitoring obligation. Based on the understanding
that a majority of districts would prefer to adopt the model system, an “opt-
out” method will minimize the administrative burden for districts and the
state.

Law requires that local advisory personnel performance
evaluation councils (“1338 councils”) “consult with the
local school board or BOCES as to the fairness,
effectiveness, credibility, and professional quality” of the
local evaluation system and its processes and procedures
but the rules also require that every district adopt the
model system unless they submit an application to use
their own system. These provisions seem to contradict
one another. If every district is required to use the
model system as a default, where is there room for the
local council to contribute to the district’s evaluation
system?

The department does not believe that these provisions are contradictory. The
draft rules allow local communities to determine whether they would like to
adopt the state model system, or to submit an application to use their own
evaluation system. Even for districts that choose to adopt the state model
system, there are numerous decisions related to implementation and
evaluation of the model system that will require community input.

Portability should not drive the development of these
rules or the requirements for local evaluation systems.
The requirement that evaluation ratings be transferrable
between districts was an afterthought, which was tacked
on to S.B. 10-191 to get extra votes for the legislation,
and was never vetted with the rest of the bill—it is not a
core principal of the legislation.

Statute requires that non-probationary status be portable under certain
specified circumstances. Irrespective of the inclusion of portability, a central
intent of the statute is that there be a common statewide definition of
“effectiveness” and common set of Quality Standards that effective educators
must demonstrate. For these reasons, a certain degree of comparability is
required by the statute.

The department also values the importance of ensuring that local evaluation
systems provide comparable support for educators throughout the state, and
that data from local evaluation systems provide meaningful information to
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educators, parents and other community members.

10 | The reference in the rules to technical guidelines The department recommends amending the rules to remove references to
developed by the department is a concern. Requiring technical guidelines and to instead require that measures selected by districts
districts to comply with technical guidelines would add an | to evaluate teacher and principal performance be approved by the
extra layer of regulation that has not been vetted during | department.
the public rulemaking process and which will not be
reviewed by the General Assembly when the rules are
submitted.

11 | The department should look very closely at implications The State Council will continue to explore the implications of using the
of using adequate growth measures for evaluating Colorado Growth Model, and adequate growth in particular, in the evaluation
teachers, particularly for teachers that have extremely of teachers.
high growth targets.

12 | Evaluation is only a part of the solution for increasing the | The department agrees that effective evaluation systems are only a piece of
effectiveness of educators in Colorado. The department what is required to increase the successfulness of educators, and has
and legislature should be considering how to improve all established a cross-unit team within the department that is charged with
of the pieces of educator effectiveness (e.g., enhancing ensuring that efforts to support evaluation systems and aligned with efforts to
recruitment, educator preparation programs, funding for | improve recruitment, preparation, licensure, induction, professional
social service providers to assist educators, etc.) development, recognition and retention.

13 | Does SB 191 apply to charter schools? While section 22-9-106, C.R.S. (evaluations for licensed personnel) is one of the

statutory sections from which charter schools receive an automatic waiver, the
department is seeking legal advice about how to apply section 22-30.5-
105(2)(a), C.R.S., which requires every charter contract to specify "the manner
in which the school shall comply with the intent of the state statutes, state
board rules, and district rules that are waived for the charter school...."

14 | How will the evaluation system be applied to career and The State Council for Educator Effectiveness will be considering how the
technical education programs? quality standards for teachers, and the rubrics and tools that are developed as

a part of the State Model System, might apply to other categories of licensed
personnel, and plans to make recommendations to the State Board in the
winter of 2012.

15 | Rules should clarify how the system applies to teachers Section 22-5-117, C.R.S., states “Any teacher transferred from employment in a

employed by BOCES, which are prohibited by law from
obtaining non-probationary status.

school district which is a member of a board of cooperative services to
employment in said board of cooperative services shall retain the employment
status he had attained prior to his transfer to the board of cooperative
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services, including credit for years of service as a probationary teacher, as
provided in article 63 of this title, in the school district from which he
transferred.”

The department recommends adding the following statement to section 3.03
(B) of the rules:

“..THE PERSONNEL EVALUATION SCORING MATRIX SHALL ADDRESS THE
STATUTORY REQUIREMENT, OUTLINED IN SECTION 22-5-117, C.R.S., THAT
TEACHERS EMPLOYED BY BOCES MUST RETAIN THE EMPLOYMENT STATUS
THEY ATTAINED PRIOR TO THEIR TRANSFER TO THE BOCES.”

16

How will the evaluation system be applied to
professionals that serve dual roles (e.g., a principal who is
also a teacher)?

The department intends to address this topic during the pilot of the State
Model System.
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