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Responses to Written Comments on Draft SB 191 Rules 
Received June 8, 2011 – July 26, 2011 

 
 Comment/Question CDE Response/Recommendation 
1 We noticed a change from “knowledge”  to “mastery” in 

the Quality Standard I (Annotated Draft SB 191 Rules, 
section 3.02 (A)).  How would “mastery” be measured for 
elementary teachers who teach multiple content areas?   

Section 3.03 (C) of the rules require districts and BOCES to measure each 
individual teacher’s performance against the Teacher Quality Standards 
using rubrics and tools that have been identified or approved by the 
Department.  During the pilot period, the department will develop a model 
rubric that will address how a teacher demonstrates “mastery” of the 
content he teaches, including for a teacher that teaches multiple content 
areas.  
 

2 How will this system of evaluation ensure that teachers at 
low performing (priority) schools get equal treatment?  In 
other words, what will prevent great teachers at low 
performing (priority) schools from receiving lower ratings 
than average teachers in high performing schools?  

The draft rules require that 50% of a teacher’s evaluation be based on the 
academic growth shown by the teacher’s students (using the Colorado 
Growth Model, where available) and that 50% of the evaluation be based on 
the teacher’s demonstration of professional practice.  Regardless of how well 
the students in a teacher’s class are performing when they enter the 
teacher’s class, the teacher will be evaluated based on the academic 
progress made by those students.  The department also supports high 
expectations for all teachers, in all settings, to demonstrate effective 
professional practice.  The draft rules require that professional practice be 
measured using observations and at least one of the following measures: (a) 
student perception measures (e.g. surveys), where appropriate and feasible, 
(b) peer feedback, (c) feedback from parents or guardians; or (d) review of 
Teacher lesson plans or student work samples. 

3 We have a concern about teachers who work with a finite 
number of students (ELL ) or have limited contact time (i.e. 
Music, Art, P.E., Computer, Library, etc.) being measured by 
“collectively-attributed Student Academic Growth” scores 
(Annotated Draft SB 191 Rules, 5.01 section (F) (7) (b)). 

The department recommends keeping the requirement that all teachers be 
evaluated based on both professional practice and student academic growth, 
and that a part of how student academic growth is measured includes a 
measure that is collectively-attributed among multiple teachers.  The intent 
of this requirement is to ensure that teachers have incentives to work 
collaboratively with other teachers to set team learning goals for meeting 
the needs of their students. 
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4 Teacher and Principal Quality Standards are not written in 
measurable terms. As you develop new state standards on 
educator effectiveness, I urge you to consider measurable 
ways to do so based on scientific research. 

The department finds that the Quality Standards recommended by the State 
Council for Educator Effectiveness strike an appropriate balance in allowing 
for both consistency and flexibility.  While some standards seem less 
measurable than others, sections 2.03 (C) and 3.03 (C) of the rules require 
districts and BOCES to measure each principal’s and teacher’s performance 
against the Quality Standards using rubrics and tools that have been 
identified or approved by the Department.  During the pilot period, the 
department will develop model rubrics and tools that will assist evaluators in 
measuring the quality standards.  

5 The changes from the May 16 to the June 8 draft of the 
rules regarding greater specificity surrounding teacher 
content knowledge represent a significant and 
commendable upgrade. The improvements to both Quality 
Standard I (section 3.02(A) of the rules) – with correction of 
the typo “rand” and Quality Standard III, Element c (section 
3.02(C)(3) of the rules) are appreciated. 

 

6 A concern remains around the level of sanction during the 
pilot period. Implemented by SB 191, Colorado Revised 
Statutes 22-9-105.5(10)(a)(IV)(B) & (V)(B) state that 
beginning in 2013-14 “demonstrated effectiveness or 
ineffectiveness shall begin to be considered in the 
acquisition of probationary or nonprobationary status.” 
However, Rule 6.03(D) in the latest draft notes that “During 
the Pilot Period, assignment to Performance Evaluation 
Ratings using the Statewide Scoring Framework shall not 
contribute to the loss or gain of nonprobationary status for 
teachers.” It is my understanding that 2013-14 represents 
the third phase of the Pilot Period. Clarification to Rule 
6.03(D) appears necessary to bring the rules into harmony 
with statute. 

The Department recommends the following amendment be made to section 
6.03 (D) of the rules: 
 
“During the Pilot Period, IN THE 2011-12 AND 2012-13 ACADEMIC SCHOOL 
YEARS, assignment to Performance Evaluation Ratings using the Statewide 
Scoring Framework shall not contribute to the loss or gain of 
nonprobationary status for Teachers.  DURING THE PILOT PERIOD, IN THE 
2011-12, 2012-13, AND 2013-14 ACADEMIC SCHOOL YEARS, ASSIGNMENT 
TO THE PERFORMANCE EVALUATION RATINGS USING THE STATEWIDE 
SCORING FRAMEWORK SHALL NOT CONTRIBUTE TO THE LOSS OF 
NONPROBATIONARY STATUS FOR TEACHERS.  A Teacher whose performance 
is or is likely to be deemed “ineffective” using the pilot scoring framework 
shall also receive a summative evaluation using an existing personnel 
evaluation framework in place in the participating.” 

7 Regarding the development of a CDE Resource Bank “that 
identifies assessments, processes, tools, and policies that a 
school district or board of cooperative services may use to 

The Department does anticipate that it will include tools and policies to 
assist districts and BOCES in incorporating strategic compensation or 
performance pay into their evaluation systems.   
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develop an evaluation system” in line with the 
requirements of SB 191 (C.R.S. 22-9-105.5(11)), I would 
hope that it will include tools developed by districts such as 
Harrison 2, Eagle County & Douglas County to incorporate 
strategic compensation or performance pay into their 
upgraded evaluation systems. 

8 SB 191 does not authorize the State Board to require 
districts to use a single, model evaluation system or submit 
an application to develop their own system.  Therefore, we 
reject in its entirety proposed rule 6.01(B) (p. 26), which 
reflects neither the letter nor the spirit of the evaluation 
statute.  Moreover, this rule will almost certainly stifle 
innovation with the oppressive hand of over-regulation.   

Section 22-9-104 (d), C.R.S., requires the state board to “review school 
district and [BOCES] processes and procedures for licensed personnel 
performance evaluation systems to assure that such systems are 
professionally sound; will result in a fair, adequate, and credible evaluation; 
and will satisfy quality standards in a manner that is appropriate to the size, 
demographics and location of the school district or [BOCES], and that is 
consistent with the purposes of [article 22].” Regardless of whether the state 
model system is the default, out of which districts must opt out, or is 
something that districts choose to opt into, all local evaluation systems must 
meet the requirements outlined in statute and regulation and the state 
board (and department) will need to gather information about systems that 
are different from the model system in order to fulfill its monitoring 
obligation.  Based on the understanding that a majority of districts would 
prefer to adopt the model system, an “opt-out” method will minimize the 
administrative burden for districts and the state. 

9 We reject the following rules requiring districts to comply 
with “technical guidelines” developed by CDE outside of the 
transparent and public process specifically contemplated by 
SB 191: Rules 1.07(p. 2), 2.03(C) (p.7), 3.03(C)(p.11), 
5.01(F)(2)(b)(p.14), 5.01(F)(3)(p.15), 5.01(F)(6)(p.18), 
5.01(F)(8)(p.19-20).  This requirement adds an additional 
layer of regulation and grants CDE unfettered authority far 
beyond that contemplated by the Legislature. 

The Department recommends amending the rules to remove references to 
technical guidelines and to include language that ensures districts use 
measures that the Department has confirmed meet minimum standards of 
credibility, validity and reliability.   
 

 


