Colorado Libraries Collaborate! Program

Staff
Frequently Asked Questions

References in the FAQ may be found in the Colorado Libraries Collaborate!
Implementation Manual available on this web site.

Q1. Who should sign the Colorado Libraries Collaborate! (CLC)
participation form?
Al. Whoever is authorized to sign agreements for your library. This is
not usually the librarian, but rather a board chair, superintendent,
city manager, etc.

Q2. What if an out-of-state person requests CLC privileges from my
library?
A2. The CLC program is available to Colorado residents only. A
resident is defined as anyone living in Colorado (including
students).

Q3. Will there be a statewide database of borrowers?
A3. The feasibility of such a database is being studied.

Q4. How do we know if a borrower is in good standing?

A4. You will not know. You'll take the same risk with non-residents as
with residents. To minimize your risk, be sure to get a current
address. If materials are lost you may apply for reimbursement if
you participate in the Self-Insurance Fund. CLC Policy #8.

Q5. Must an adult sign a child's CLC card?
A5. If the policy of the lending library requires regular patrons who are
juveniles to have an adult signature, then the CLC juvenile
borrower must have an adult signature on file. CLC Policy #6.

Q6. Can my library be reimbursed for postage costs of returning CLC
materials?

A6. When available use the courier to return materials. If your library
participates in the self-insurance program, you may apply for
reimbursement for the cost of returning materials through the US
Postal Service. CLC Policies #8 and 9.

Q7. Is it important for my library to have a property stamp?
A7. Yes. Stamping materials with a property stamp will help identify
them as your materials and ensure they get back to you quickly.

Q8. Are materials considered returned when they reach the lending
library or when they are returned at another library?


http://www.cde.state.co.us/cdelib/CLC/download/pdf/CLCManual2009.pdf

A8. This depends on the policy of the lending library. CLC Policy #6.

Q9. What if I have art or other special materials in my library?

A9. It is better to impose restrictions than not to participate. CLC

Policy #4.
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Can public libraries share the name and address of their library

patron with another library that is seeking the return of

overdue materials?

A10. Yes. Memorandum from Attorney General’s Office, Answer #1, p.
17.

Can a school or college library share the name and address of

their library patron with another library that is seeking the

return of overdue materials?

Al1l. Yes, public, school, and college libraries may. Memorandum from
Attorney General’s Office, Answer #2, p. 17.

Is there anything in the library law, which precludes one library

from limiting service to a library cardholder because that

person has overdue materials or fines from another library?

Al12. No. Memorandum from Attorney General’s Office, Answer #3, p.
17.

Is it necessary to inform library users or have them sign a form

that tells them that their name and address information will be

shared with other libraries if library materials are not

returned?

A13. No. Memorandum from Attorney General’s Office, Answer #4, p.
17.

Do other states have statewide borrowers cards?
Al14. Yes. Colorado is one of many states that have statewide borrower
cards.

My library issues library cards to patrons. May I issue a card to
a resident of my jurisdiction even though he/she has a card
from another library that participates in CLC? (For instance, a
student from my local school)

A15. Yes.

Can I refuse to lend materials to a patron from another
jurisdiction who is unwilling to follow our registration
procedures?

A16. Yes. CLC Policy #6.

When a card is expired is that patron still a valid CLC user?
Al7. No. The patron needs to re-register with his/her library. Please be



aware that some library cards do not expire.

Q18. What if a potential CLC patron comes in with a library barcode
on a card other than a library card?

A18. Many colleges use the college ID card for identification purposes.
Some libraries do not issue cards. Libraries are asked to check
the Directory of Colorado Libraries to verify that a potential
patron’s library is a CLC participant. Locate the individual library
in the directory and look for "CLCP: Colorado Library Card
Participant” under the main entry.

Q19. What if a card becomes too full to hold another bar code?
A19. Before adding another bar code, identify if your system will read
an existing bar code. If not, issue a second card.

Q20. How does my library withdraw from the program?

A20. A library may withdraw from the CLC program at any time by
sending written notification to the Colorado State Library. Please
be aware that this action will make your library ineligible for
state grants to libraries and for LSTA funding.

Q21. Are CLC borrowers allowed access to electronic resources that
the library pays for?
A21. Most vendor contracts restrict usage of their electronic content to
a defined library population. Typically, CLC borrowers are
allowed access to databases from library computers but should
not be permitted remote access. It is the library’s responsibility
to know what restrictions to access exist in each contract and
determine a way to disallow remote access for CLC patrons.


http://projects.aclin.org/directory

