Additional Questions, and the Department’s response in red below, related to the Request for Proposals to Conduct an Average Daily Membership (ADM) Study to Evaluate Pupil Counts Based on ADM rather than Current Law:

1. Does the state currently have a definition of Average Daily Membership, are their rules for when a student is considered in membership and when they are not?  Does the state have a definition of Average Daily Attendance? 
Answer:  No, the State does not currently have a definition of ADM for the purpose of funding students.  This study will need to create an appropriate definition for ADM.  The last working definition for funding students based on ADM was from the Public School Finance Act for 1973. 
For some of the Federal grant programs, the Pupil Membership as determined by the Student October count for students in Kindergarten to grade 12 is used as an estimate for ADM.  Being based on a single count day of October 1st, we assume that this is a highly overstated estimate of ADM.  In addition, this is a headcount and is not weighted for half-day kindergarten or part-time students.  

CCR 301-39, Amended Rules for the Administration of the Public School Finance Act of 1994 provides some additional information based on the current rule.  Section 2254-R-5.00 discusses the “Determination of Membership and of Pupil Enrollment”.  Current statute does not refer to “membership”, but uses the term “enrollment “.  Section 22-54-103 (10) C.R.S. defines “pupil enrollment”.
As noted in the Initial Question response, the Average Daily Attendance (ADA) percentage figure is calculated using the SDI data.  Student total days attended divided by student total days possible produces the ADA percentage figure.  This percentage (about 92 – 95%) is applied against the estimated ADM noted above, to produce an estimated ADA.

2. Are their current expectations for the timing or number of Advisory Committee meetings?
Answer:  The timing or number of Advisory Committee meetings will be determined by the committee.  We do not have any current estimates of how actively engaged the committee will be in this study.
