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ABBREVIATIONS

1.

Question: Abbreviations for Mexico- The abbreviations are different do we use the old ones or
the new ones? (You are going to get back to us on what did the abbreviations change for
Mexico that we noticed on the sheet that was on the website?)

Response: The new abbreviations for Mexico were given to the SEA by the Office of Migrant
Education (OME) and are to be utilized when completing the national COE.

CERTIFICATE OF ELIGIBILITY (COE)

COE REVISIONS

2.

Question: COE revisions- Can we have a blank COE sent to use without the click to type in it?

Response: A blank COE form will not be available at this time, as we are in transition.

COE ENCRYPTION

3.

Question: Encrypted- How do we send the COE’s? Encrypted or not?

Response: Yes, all COE’s sent to the SEA must be encrypted.

CLARIFICATION AND ADDITIONAL INFORMATION NEEDED ON COE

4.

Question: Clarification on COE’s- I'd like to know what we need to do if a COE is returned for
clarification/missing information. In this case we need to correct or clarify our COE. But do we
need to make a new COE each time we make changes?

Response: It depends on the nature of the change. Any change made to SECTIONS Il. Child
Data; SECTION IV. Comments; SECTION V. Relationship to the child, Child date; Date of the COE
and SECTION VI. Date. Will require a new signature on the COE by parent, guardian or the
emancipated youth.

e Note: The SEA reserves the right to request additional information for submitted COEs.
Question: Does Section Il # 6 c of the COE, need to be populated with the Employers name?

Response: Do not place any information in Section Ill, Number 6, letter c. We are not using
letter “c”, as Colorado does not use any state documentation for temporary. We only use the
workers statement and the employer’s statement to document temporary. An Employers name
is still required for Section Ill, Number 5.

Question: [When additional comments are required] do we use the same [COE] and make hand
written notes?
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Response: Additional comments can be added to a word document and submitted to the SEA
along with the COE. Hand Written comments on the COE are strongly discouraged.

CREDIBLE EVIDENCE

7.

DATA

Question: What are examples of “other credible evidence” that a recruiter might rely on to
determine that the worker actively sought qualifying work? Guidance 2010, pg. 18, Section D18.

Response: Other credible evidence that a recruiter might consider includes:

= |Information obtained from conversations with an employer, crew chief,
employment agency, or credible third party that indicates that the worker
sought the qualifying work;

= Written information from the employer, such as a copy of an employment
application or a list of recent applicants;

= |nformation in the public domain (e.g., newspaper) that confirms a flood or crop
failure in the area.

After considering all of the available information, if the recruiter is satisfied that the
worker actively sought qualifying work soon after the move and that the work was
unavailable due to reasons beyond the worker’s control, the recruiter may deem the
worker eligible for MEP services.

You can access the OME Guidance 2010 by clicking on the link below.
http://www2.ed.gov/programs/mep/legislation.html

RE-ENROLLMENT/VERIFICATION

8.

Question: Re-Enrollment form- We should have already verified attending so anyone else that is
not enrolled needs a re-enrollment form right? That info should be entered on our secondary
database?

Response: The re-enrollment form has been replaced by the Residency Verification form. All
non-attending children and youth need a residency verification completed for each school year.
The SEA believes collecting a signature for residency verifications is best practices. Extenuating
circumstances require you to document why you were unable to collect a parent/guardian/self
signature. This must be validated by your administration prior to submitting the RV to the SEA
for approval.

Response: All information captured on a COE or RV form must be entered in your local
secondary databases.
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9. Question: Students who have moved out of the district- How do we document students that are
non-attending and no longer in our Region and we verified them being gone? Just for
documentation purpose. Change/Move Form
http://www.cde.state.co.us/cde english/elau_migrant.htm
Response: A move notification form will be posted on the CDE Migrant website for your use to
document those students you have verified are no longer in your area and have moved to
another region or state.

10. Question: Residency verification form- On the Residency Form do we fill it out completely like
the original COE or just enter the student that is being verified?

Response: All information on the residency verification form is necessary and therefore requires
a response.

11. Question: Move notifications-What about move notifications?

Response: A move notification form will be posted on the CDE Migrant website for your use to
document those students you have verified are no longer in your area and have moved to
another region or state. Change/move form

http://www.cde.state.co.us/cde english/elau_migrant.htm

12. Question: When do Residency Verification Forms need to be completed?

Response: Residency verification forms must be completed after 9/1 current year and prior to
their end of eligibility. Best practices require a signature for all residency verifications on non-
attending students ages 3-21.

13. Question: Can all students be rolled over for summer?

Response: No, only students that are attending a district held summer school or an MEP Literacy
Program.

14. Question: What if your data specialist only speaks and writes in English and a recruiter submits a
COE for approval in Spanish?

Response: The SEA would refer you back to your administration as they are the subgrantee.
DROP-OUT
15. Question: What is the definition of a dropout?

Response: By Colorado law, a dropout is a "person who leaves school for any reason, except
death, before completion of a high school diploma or its equivalent, and who does not transfer
to another public or private school or enroll in an approved home study program." A student is
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not a dropout if he/she transfers to an educational program recognized by the district,
completes a G.E.D. or registers in a program leading to a G.E.D., is committed to an institution
that maintains educational programs, or is so ill that he/she is unable to participate in a
homebound or special therapy program. Students who reach the age of 21 before receiving a
diploma or designation of completion (“age-outs”) are also counted as dropouts.

For more information regarding dropout, access the link posted below.
http://www.cde.state.co.us/cdereval/rv2009DropoutLinks.htm

END OF ELIGIBILITY (EOE)

16. Question: If a family is at their end of eligibility (EOE), do | need to enter an enrollment in NGS
for the students within this family?

Response: Do not enter enrollments for students who are EOE.
FAMILY RIGHTS AND PRIVACY ACT (FERPA)

17. Question: FERPA form- Do we have a FERPA form like the new COE?

Response: Yes, the FERPA form is posted on CDE’s Migrant Website for your use.
http://www.cde.state.co.us/cde english/elau_migrant.htm

HIGH SCHOOL COMPLETION

18. Question: Is a child who graduated from HS in his/her native country eligible to receive
free public education under Colorado state law?
Response: According to the Migrant Guide book 2010, Page 19-A4. “If the child is
considered under State law to be eligible to receive a free public education through
grade 12 and otherwise meets the definitions of “migratory child: the child is eligible for
the MEP. This also depends on the youth’s educational system in their native country,
i.e., Mexico

HOMELESS

19. Question: Documenting Homeless- Will we document if a family is homeless?

Response: Yes. Capture the homeless on the comment section of the COE and enter this
information in your local secondary databases for reporting purpose to be used at a later time.

INSTRUCTIONAL /SUPPORT/SUPPLEMENTAL SERVICES

20. Question: How do you want us to code those students who attend MYLI and SMYLI as receiving
an instructional service?
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Response: Document for those students who attend MYLI an SMYLI and received instructional
services, under Other 1 - Instructional Service - Instructional activities related to post-secondary
and workforce readiness (college entrance process, financial aid application, scholarships and
FAFSA application), learning strategies using theory of multiple intelligences, leadership and
teambuilding to enhance the students’ skills to work with others and within their communities,
and instruction in civics and history. In addition, tutoring services provided in small groups.

Question: If we invite a family to one of backpack giveaways and/or dental screenings and they
do not show up to receive these services, can we count it as a referred service?

Response: You may only count a service if the service was provided. Contacts and attempts to
contact do not constitute as a service. This type of service would be of minimal intensity. The
Definition of Minimal Intensity of Service — Minimal, Nominal, Small, least value.

Question: Does the supplemental service have to be tangible or can it be referred?

Response: The MEP staff may provide services to migrant families that are real, tangible,
practical or functional as it relates to the livelihood or family need. The definition of Maximum
Intensity of Service — Tangible, Real, Practical, Substantial, Physical, Functional, Realistic, Useful,
Purposeful, Serviceable, Vital, Crucial, Necessary and hands on. CDE accepts these types of
services to be legitimate instructional/support services and therefore can be entered into the
States Migrant Database.

INTERVIEW QUESTIONS

MOVES

23.

24.

Question: Interviewing questions- Do we continue to use the same question format for our
comments? Or do we just make straight forward comments? Keeping in mind what situations
need additional comments?

Response: The Interview protocol has not changed and all comments should be well
documented as is required by OME.

Question: What is the state’s interpretation of “Soon after Moves”?

Response: “Soon After Moves” - The state interprets that Soon After Moves will fall within 90
days/3 months of a families qualifying arrival date (QAD). If it is more than 90 days/3 months
and no qualifying work is obtained, 3" party credible evidence that a worker actively sought
work must be submitted. (For information regarding 3™ party credible evidence see FAQ listing
#7)
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QUALIFYING ACTIVITY

25. Questions: So | just talked to a dad who we received an ag (agriculture) survey from,

and he works in Forestry, cutting down the beetle kill trees up here in the mountains.
Just wondering if we can qualify the family even if there is no re-planting going on. Can
you offer any suggestions here? Thanks, hope you’re doing well.

Response: According to the Migrant Guide book 2010, Page 32- G.1 “qualifying
agriculture work is: the cultivation or harvesting of trees.” Because the activity of the
beetle kill is being handled through the Department of Forestry and in collaboration
with the Department of Agriculture, the SEA does not deem this as a qualifying activity.
However if you have additional information to help the SEA change this decision please
feel free to submit additional information to Maria Perez de Leon @ perez-

deleon m@-cde.state.co.us.

REQUIRED EQUIPMENT/PROGRAMS

26.

27.

Question: File Maker Pro- Can we remove the program from our systems to free up some
space?

Response: Leave the file maker pro program on the system at this time and we will send
further instructions.

Question: Wireless Cards- Will we need to have wireless cards for recruiter’s when they are out
in the fields? (If you guys can check with the SEA team about the wireless card that would be
great because we do not use printers in our region we use scanners because we have bad
connection in our region)

Response: At this time, we do not foresee the need for wireless cards, as we do not have
electronic COE capability on NGS. It is the subgrantee’s decision to continue utilizing your air
cards.

SHORT SCHOOL ID NUMBER (SSID)

28.

Question: SSID#’s-Will we use the SSID #'s for the schools like we use to on NGS?

Response: Yes, NGS utilizes Short School ID’s (SSID) associated to a school/facility.

SIGNATURE REQUIREMENTS

29.

Question: Second signature- if additional information is required, will a new signature be
needed?

Response: It depends on the nature of the change. Any change made to information on the
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eligibility of the COE will require a new signature. See # 4 of the FAQs and seek additional
clarification from your director and or ID and R coordinator.

Question: Does the person who signs the COE need to be the same person who signs the
Residency Verification Form for non-attending students in the family?

Response: A person in authority must verify with a signature the out of school child or youth'’s
residency during the reporting period. It does not have to be the person who signed the COE.

Question: Phone verifications- With our region being so widespread obtaining a signature on
residency verification from areas like Pagosa Springs, Durango, Mancos and Cortez is difficult.
We are in those areas only two or three times a year. Would it be possible to get phone
verification on these families?

Response: All non-attending students need a residency verification completed with a signature.

Question: Does a new COE need to be completed, with an existing QAD?

Response: If a family moved from a residence in one school district to a residence in another
school district for non-agricultural purposes a new COE is required. If a family makes a move
within the same school district for non-agricultural purposes a change of address is required.

This information is also available in the “Instructions for Completing a National COE”, pg. 4,
Section Qualifying Move & Work Section.
http://www.cde.state.co.us/cde english/download/Migrant/NationalCOEInstructions.pdf

Electronic Signature

33.

Question: Able to capture electronic signature- In regard to the recent NCOE you sent us, we
find that we are able to capture the electronic signature of the parent/s on this form and hope
this will be ok. We believe this is more efficient and practical for our recruiters since they can
obtain the signature on the first home visit. Is it ok to continue with electronic signatures, or are
we required to only use paper/ink signatures?

Response: If you are able to use the electronic signature then continue to use the signature
capture if not then use blue or black ink and have the parents sign it manually.

e Note: Under no circumstances are electronic signatures to be saved, stored or reused from
its original form.
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Question: Signature Capture- Do we use the signature capture when parents are signing the COE
or do we use ink? Are we allowed to capture electronic signatures? Are we covered?

Response: If you are able to use the electronic signature then continue to use the signature
capture if not then use blue or black ink and have the parents sign it manually.

e Note: Under no circumstances are electronic signatures to be saved, stored or reused from
its original form.

TRAINING

35.

36.

37.

Question: NGS Training- Will we receive training on NGS?

Response: NGS Training will be held for the data specialist on January 20-21, 2011. Other users
will receive read only access. Training will be provided on how to search for a student at a later
date.

Question: Who is required to complete the Identification and Recruitment ( ID and R) modules?

Response: The SEA recommends that all MEP staff participate in the National ID & R module
Training. All Colorado migrant recruiters are required to be state certified in order to recruit in
the state of Colorado. The Colorado SEA/MEP adopted The National Identification and
Recruitment Curriculum as a mandatory requirement for implementation for recruiters and all
MEP staff. The curriculum was prepared by the Migrant Education Resource Center, funded by
the U.S Department of Education, Office of Migrant Education. A copy of materials included in

the National ID&R Curriculum is available at http://results.ed.gov/node/143.

The SEA will provide training throughout the year with opportunities to participate in the
different levels of the modules. The following forms, resources, and tools are available at
www.cde.state.co.us/cde_english/elau_migrant.htm.

Question: Who is the TEAM?

Response: For the purpose of communication, TEAM includes the SEA Staff and State Migrant
Director

MEP DOCUMENTS

38.

CDE web site links to documents http://www.cde.state.co.us/cde english/elau migrant.htm

You may submit your questions to Maria Perez de Leon @ perez-deleon m@cde.state.co.us




