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Q: School bus - purchase price or only portion of cost through grant period is allowable cost? I would think a capital purchase would only be valid for the length of the grant. Meaning a bus has a ten year life, therefore only the first 2 years would be valid expense
A:  See #52 on FAQ (https://www.cde.state.co.us/caresact/crf-allowableexpenditures)  Yes, if necessary, reasonable, and allocable for the purposes of continuing educational services during school closures or for implementing a plan for return to normal operations, and incurred during the award period between March 13, 2020 and June 30, 2021 [CARES Act, Section 18003(12) - other activities necessary to maintain the operation of and continuity of services and continuing to employ the existing staff of the LEA]. Districts must comply with state safety requirements for buses and their own local purchasing and procurement policies, keeping in line with how those are applied to other federal grants and capitalized equipment. The district may opt to use ESSER funds for the prorated amount of bus value during the award period. 
Q: Last week they said ESSER II is based on 20-21 Title I, but ESSER I was based on 19-20, so the question is for charters can we use either 19-20 or 20-21 for charter calcs or do we HAVE to use 19-20 or 20-21 specifically?
A:  CDE recommends using the most recent year of data, unless there are concerns about that year’s data, particularly if concerns are related to COVID-19.  Document the justification for not using most recent year.  Stay consistent. If you used a PPA methodology for school allocations with ESSER I, then it is recommended to do the same with ESSER II. Again, should be decided by the district based on local context and need. 
Q: If we did an accrual, do we need to re-do our Q3 report?
A:  No, expenditures were reported in Q3 to the state.  We don't want to revise Q3 reporting, so districts should let invoices pay out from their accrual object code and NOT reverse the accrual.

Q: Can the district purchase snacks to help with healthy kids/social emotional learning? We would run this through our advisory period. We have found this helps in the past but never had funding to help with it.
A:  In general, using federal funds for food and/or beverages is not a good practice.  However, it could be permissible under ESSER.  Questions to consider:  How is the healthy kids/social emotional learning a part of the district’s response to COVID-19?  Why are snacks being provided – how are the snacks a part of the district’s response to, preparation for, or reducing the spread of COVID-19?

Q: For the NPS bullet point, are they referring to PPP round 1 or round 2?
A:  It is our understanding both - There is not a distinction.  We will confirm with BruMan and get back at future Office Hours.
Q: Our ESSER I application has been reviewed, but I need to update the information on our non-public schools before I can resubmit. We are still waiting to hear back from some of our non-public schools as to whether they are going to participate. How many non-responses to our emails are needed before we determine that a non-public school has elected not to participate due to lack of response?
A:   An LEA may set a reasonable deadline, taking into consideration private school schedules, for private school officials to indicate their intent to participate. An LEA should provide clear and sufficient notice of the deadline, identify potential consequences for not meeting the deadline, and give adequate time for private school officials to respond. If the LEA has communicated the consequences of not meeting the deadline, then appropriate action may be taken. The LEA may submit the attempts for communication along with the consultation form to demonstrate reasonable effort. 

Q: Do the Rural Funds have to be shown in the GF as revenue or can we include it in our Capital Project funds?
A:  The rural funds are considered general funds.  These funds are unrestricted and may be spent as you would spend any general funds.
Q: Are healthy snacks allowable for summer school programs -- sorry - kind of same question -- maybe same answer
A:  In general, using federal funds for food and/or beverages is not a good practice.  However, it could be permissible under ESSER.  Questions to consider:  How is the healthy kids/social emotional learning a part of the district’s response to COVID-19?  Why are snacks being provided – how are the snacks a part of the district’s response to, preparation for, or reducing the spread of COVID-19?
Q: Will rural funding be received after FY 2023?
A:  The current bill included funding up to FY2022-23.  The legislature will need to determine if funding will be made available beyond that time and either amend the bill or propose a new bill for additional funding.

Q: Is there allowable uses posted for the Prop EE money?
A:  Information on the Prop EE monies may be found at: http://www.cde.state.co.us/cdefinance/fy2020-21ruralfundingperpropee. There are no limits placed on these funds so the funds may be used in the same way as general funds but need to be tracked by the appropriate grant code 3230 and source code 3000

Q: To be clear- NPS does not get ESSER 2---only ESSER 1...right?
A:  ESSER I required proportionate share to NPS, however ESSER II does not.  Under CRRSA, separate funding is provided for NPS.
Q: Is the grant code for ESSER II – 4020?
A:  ESSER II (90% directly allocation) funding code: 4420.  Access ESSER II preliminary allocations:  https://www.cde.state.co.us/caresact/esseriipreliminaryallocations
Q: I am just verifying Prop EE Rural Funds are not restricted.
A:  The rural funds distributions per Prop EE have been posted to the School Finance 2020-21 funding and payments page. These distributions will be made after the legislature approves the amended budget for the current fiscal year. We are anticipating late spring. These funds are unrestricted and may be spent as you would spend any general funds.

Q: When will we be receiving the Prop EE Money?
A:  It will be distributed after the legislature finalizes the amended budget for the year. We are anticipating late spring.
Q: Will we receive additional supplemental ESSER II funds?
A:  The Commissioner has the authority to make a determination of how to use State reserve funds to provide supplemental funding, based on State needs.
Q: Was there any new funds specifically for nutrition as part of CRRSA, or just new ESSER and GEER? Also, in light of lost revenue in our nutrition funds due to COVID-19 would nutrition salaries be allowable in ESSER?
A: Yes, CRRSA also includes emergency funding for child nutrition from the USDA.  We are still waiting for additional guidance from the USDA.  We will provide additional guidance as soon as it becomes available.

Q: For ESSER II would it be allowable to pay extra duty pay to ELD teachers who are teaching both in person and also for online only students? These teachers are doing prep work for both and providing resources and instruction in both settings? All due to COVID & the models provided.
A:  Paying for extra duty work is an allowable expense, as a part of the response to COVID-19.  Demonstrate in the application, how the expense is reasonable.
Q: When a district enters revisions to ESSER I and submit the application for ESSER II can we develop a multi-year budget, since they both have until 9/30/22 and 9/30/23 respectively? It may be necessary for a district to maximize the opportunity to create a softer grant cliff and implement learning loss strategies that cover potentially 2 years.
A:  In the application, we are building a drop down to select the year of expenses.  Period close off to determine carryover, is necessary for CDE’s Grants Fiscal to pull the end of year period annual financial reports.
Q: Are the ESSER II Applications available yet?
A:  We are working to develop and launch the application as quickly as possible.  We are striving to have it available in the next 10 days.
Q: Can ESSER II funds be used to offset salaries and benefits due to increased instructional time similar to CRF funds?
A:  Yes – ESSER I and II have the same allowable expenses.  In the budget, include the reasonableness of the charges and demonstrate how they tie to the response of COVID-19.
Q: Can ESSER II be used for hazard pay for employees?
A:  Yes.
Q: When is the ESSER II application deadline?
A:  September 30, 2021
Q: Did you have an estimated opening date for ESSER 2 App?
A:  Not an exact date, however we are striving to release the application in the next week to 10 days.
Q: Is there more guidance on hazard pay?
A:  Visit the allowable expenditures website for further guidance.
Q: Is there a separate grant for Nutrition Services since they got a big hit due to COVID-19?
A:  Yes, CRRSA also includes emergency funding for child nutrition from the USDA.  We are still waiting for additional guidance from the USDA.  We will provide additional guidance as soon as it becomes available.

Q: If we normally offer extended school year for SpEd students, could we use ESSER II funds to support that for this coming summer instead of district funds? This is focused usually on learning loss or keeping students engaged in learning. I believe supplement not supplant does not apply.
A:  Correct – Supplement not supplant does not apply.  LEAs can utilize ESSER funds to meet the needs for desegrated groups.  In your application, demonstrate allocability in response to COVID-19.
Q: Will we need pre- and post-achievement data for the final grant report for learning loss?
A:  We will research and get back to you at future Office Hours.
Q: Do we need to first spend ESSER 1 before we apply for ESSER 2?
A:  USDE has recommended ESSER 1 funds are used prior to accessing ESSER 2, however it is not a requirement.
Q: Going back to the increased instructional time- I am just wondering if assumptions are being made too soon. Seems like fed guidance is still being developed. If ESSER 1 said yes, "if only necessary". Wouldn't that potentially mean that ESSER II coming almost a year later may not approve on covering salaries that should already be budgeted in the current year budget?
A:  Keep in mind, there is no SNS provision in ESSER. It is also allowable to use ESSER funds for any activities that are necessary to maintain the operation of and continuity of services. ESSER II calls out use of funds for addressing learning loss. Is the increased instructional time addressing learning loss?
Q: Did we get an answer as to who will handle the fiscal side for non-public schools under GEER -- has the governor's office or CDE decided that yet?
A:  CDE is meeting with the Governor’s office next week to discuss responsibilities for EANS and hope to bring this response back to you at a future office hour. 

Q: What about FFRCA? FFCRA COVID 19 leave. Can it be included in the grant expenses such as Title?
A:  Yes, if the sick leave is as a result of COVID-19 (e.g., extended sick leave or quarantine), the amount is reasonable, and a necessary part of the district’s response to, preparation for, or reduction of the spread of COVID-19. Must ensure that the same time/sick leave is not already paid from another source. 

Q: ESSER I Funds Question. When you request funds for ESSER I funds grant code 4425 and you want request the funds not accounted for in the ESSER I Funds budget are those funds to code to 4425 or should they be coded as general fund expenditures?
A:  We will research and get back at future Office Hours.
Q: Can we cover our sub costs when someone is out of the district due to COVID-19
A:  Yes.

WHERE CAN I LEARN MORE? 


For more information, visit the Office of ESEA’s Resources and Technical Assistance page:


� HYPERLINK "http://www.cde.state.co.us/fedprograms/resourcesandtechnicalassistance" ��http://www.cde.state.co.us/fedprograms/resourcesandtechnicalassistance�











