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RECIPIENTS OF DEPARTMENT OF EDUCATION GRANTS AND COOPERATIVE AGREEMENTS 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON CASH MANAGEMENT 

 
Q What are the Federal Laws and Regulations Regarding Payments to the States? 
A The Cash Management Improvement Act of 1990 (CMIA) establishes interest liabilities for the 

Federal and State governments when the Federal Government makes payments to the States. 
See 31 U.S.C. 3335 and 6503. The implementing regulations are in Title 31 of the Code of 
Federal Regulations (CFR), Part 205, eCFR :: 31 CFR Part 205 -- Rules and Procedures for Efficient 
Federal-State Funds Transfers. Non-Federal entities other than States follow the rules on 
Federal payments set out in 2 CFR 200.305. 

 
Q What is a Treasury-State Agreement (TSA)? 
A A TSA documents the accepted funding techniques and methods for calculating interest agreed 

upon by the U.S. Department of the Treasury (Treasury) and a State. It identifies the Federal 
assistance programs that are subject to interest liabilities under the CMIA. The CMIA regulations 
specify several different funding techniques that may be used by a State, but a State can 
negotiate with the Treasury Department to establish a different funding technique for a 
particular program. A TSA is effective until terminated and, if a state does not have a TSA, 
payments to the State are subject to the default techniques in the regulations that Treasury 
determines are appropriate. 

 
Q What are the CMIA requirements for a program subject to a Treasury-State Agreement? 
A Payments to a State under a program of the Department are subject to the interest liability 

requirements of the CMIA if the program is included in the State’s Treasury-State Agreement 
(TSA) with the Department of Treasury. If the Federal government is late in making a payment 
to a State, it owes interest to the State from the time the State spent its funds to pay for 
expenditure until the time the Federal government deposits funds to the State’s account to pay 
for the expenditure. Conversely, if a State is late in making a payment under a program of the 
Department, the State owes interest to the Federal government from the time the Federal 
government deposited the funds to the State’s account until the State uses those funds to make 
a payment. For more information, see GAN Enclosure 4. 

 
Q What are the CMIA requirements for a program that is not subject to a Treasury-State 

Agreement? 
A If a program is not included in the State’s TSA, neither the State nor the Federal government are 

liable for interest for making late payments. However, both the Federal government and the 
State must minimize the time elapsing between the date the State requests funds and the date 
that the funds are deposited to the State’s accounts. The State is also required to minimize the 
time elapsed between the date it receives funds from the Federal government and the date it 
makes a payment under the program. Also, the Department must minimize the amount of funds 
transferred to a State to only that needed to meet the immediate cash needs of the State. The 
timing and amount of funds transferred must be as close as is administratively feasible to a 
State's actual cash outlay for direct program costs and the proportionate share of any allowable 
indirect costs. 

https://www.ecfr.gov/current/title-31/subtitle-B/chapter-II/subchapter-A/part-205
https://www.ecfr.gov/current/title-31/subtitle-B/chapter-II/subchapter-A/part-205
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Q What if there is no TSA? 
A When a State does not have a TSA in effect, default procedures in 31 CFR, part 205 that the 

Treasury Department determines appropriate apply. The default procedures will prescribe 
efficient funds transfer procedures consistent with State and Federal law and identify the 
covered Federal assistance programs and designated funding techniques. 

Q Who is responsible for Cash Management? 
A Grantees and subgrantees that receive grant funds under programs of the Department are 

responsible for the financial management and maintaining internal controls regarding the 
management of Federal program funds under the Uniform Guidance in accordance with 2 CFR 
200.302 and 200.303 respectively. In addition, grantees are responsible for ensuring that 
subgrantees are aware of the cash management and requirements in 2 CFR part 200, subpart D. 

 
Q Who is responsible for monitoring cash drawdowns to ensure compliance with cash 

management policies? 
A Recipients must monitor their own cash drawdowns and those of their subrecipients to assure 

substantial compliance to the standards of timing and amount of advances. 

Q How soon may I draw down funds from the G5 grants management system? 
A Grantees are required to minimize the amount of time between the drawdown and the 

expenditure of funds from their bank accounts. (See 2 CFR 200.305(b).) Funds must be drawn 
only to meet a grantee’s immediate cash needs for each individual grant. The G5 screen displays 
the following message: 

 
By submitting this payment request, I certify to the best of my knowledge and belief that the 
request is based on true, complete, and accurate information. I further certify that the 
expenditures and disbursements made with these funds are for the purposes and objectives 
set forth in the applicable Federal award or program participation agreement, and that the 
organization on behalf of which this submission is being made is and will remain in compliance 
with the terms and conditions of that award or program participation agreement. I am aware 
that the provision of any false, fictitious, or fraudulent information, or the omission of any 
material fact, may subject me, and the organization on behalf of which this submission is being 
made, to criminal, civil, or administrative penalties for fraud, false statements, false claims, or 
other violations. (U.S. Code Title 18, Section 1001; Title 20, Section 1097; and Title 31, Sections 
3729-3730 and 3801-3812) 

Q How may I use Federal funds? 
A Federal funds must be used as specified in the Grant Award Notification (GAN) and the approved 

application or State plan for allowable direct costs of the grant and an allocable portion of 
indirect costs, if authorized. 

Q What are the consequences to recipients/subrecipients for not complying with terms of the 
grant award? 

A The Federal agency or pass-through entity may implement specific conditions if the recipient or 
subrecipient fails to comply with the U.S. Constitution, Federal statutes, regulations, or terms 
and conditions of the Federal award. See § 200.208 for additional information on specific 
conditions. When the Federal agency or pass-through entity determines that noncompliance 
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cannot be remedied by imposing specific conditions, the Federal agency or pass-through entity 
may take one or more of the following actions: 

 
• Temporarily withhold payments until the recipient or subrecipient takes corrective 

action. 
• Disallow costs for all or part of the activity associated with the noncompliance of the 

recipient or subrecipient. 
• Suspend or terminate the Federal award in part or in its entirety. 
• Initiate suspension or debarment proceedings as authorized in 2 CFR part 180 and the 

Federal agency’s regulations, or for pass-through entities, recommend suspension or 
debarment proceedings be initiated by the Federal agency. 

• Withhold further Federal funds (new awards or continuation funding) for the project or 
program. 

• Pursue other legally available remedies. 
 

Q Who is responsible for determining the amount of interest owed to the Federal government? 
A As set forth in 31 CFR 205.9, the method used to calculate and document interest liabilities is 

included in the State’s TSA. A non-State entity must maintain advances of Federal funds in 
interest-bearing accounts unless certain limited circumstances apply and remit interest earned 
on those funds to the Department of Health and Human Services, Payment Management System 
annually. See 2 CFR 200.305. 

 
Q What information should accompany my interest payment? 
A In accordance with 2 CFR § 200.305(b)(12)), interest in excess of $500.00 earned on Federal 

advance payments deposited in interest-bearing accounts must be remitted annually to the 
Department of Health and Human Services Payment Management System (PMS) through an 
electronic medium using either Automated Clearing House (ACH) network or a Fedwire Funds 
Service payment. Instructions for returning interest, including the information that must be 
submitted, can be found at Returning Funds/Interest | HHS PSC FMP Payment Management 
Services. Additionally, these instructions are provided in GAN Enclosure 4. 

 
Q Are grant recipients/subrecipients automatically permitted to draw funds in advance of the 

time they need to disburse funds in order to liquidate obligations? 
A The payment requirements in 2 CFR 200.305(b) authorize a grantee or subgrantee to request 

funds in advance of expenditures if certain conditions are met. However, if those conditions are 
not met, the Department and a pass-through agency may place a payee on reimbursement. 

Q For formula grant programs such as ESEA Title I, for which States distribute funds to LEAs, may 
States choose to pay LEAs on a reimbursement basis? 

A  A subgrantee must be paid in advance if it meets the standards for advance payments in 2 CFR 
200.305(b)(1) but if the subgrantee cannot meet those standards, the State may put the 
subgrantee on reimbursement payment. See 2 CFR 200.305(b). 

 
Q Will the Department issue special procedures in advance if G5 plans to shut down for 3 days or 

more? 
A Yes, before any shutdown of G5 lasting three days or more, the Department issues special 

guidance for drawing down funds during the shutdown. The guidance will include cash 

https://pms.psc.gov/grant-recipients/returning-funds-interest.html
https://pms.psc.gov/grant-recipients/returning-funds-interest.html
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management improvement act procedures for States and certain State institutions of higher 
education and procedures for grants (including Pell grants) that are not subject to CMIA. 


