
          

 
 
 

   Frequently Asked Questions: CDE Policy on Instructional Time and  
Student Attendance for the 2020-21 Academic Year 

(Updated 08/21/20- see Q13-Q15) 
 
Q1: How will instructional hours and attendance be determined with respect to contract 
services, including for preschool, educational services provided by BOCES, and Colorado 
Empowered Learning partnerships? 
 
A: Districts should consult with their contract providers to determine how the provider’s services 
fit into the district’s definition of the educational process and plans for remote learning. Districts 
are responsible for ensuring that the vendors they contract with employ practices and 
procedures that align with the district’s adopted policies. 
 
Q2: If remote learning is occurring, could a district count teacher furlough days as teacher-pupil 
contact and instructional time for the purpose of meeting the 1,080 hours requirement, so long 
as students are expected to engage in remote learning activities on those days? 
 
A: No, days on which educators are not expected to work cannot count towards teacher-pupil 
contact or instructional hours. As a reminder, however, districts that are unable to meet the 
instructional hour and teacher pupil contact requirements through in-person instruction will be 
considered in compliance if they make a good faith effort to ensure that whatever combination of 
in-person and/or remote learning they implement during the year allows students to learn the 
same academic content as they would have learned under the in-person bell schedule. 
 
Q3: If remote learning is occurring and students are on staggered schedules, with educators 
only available to support one cohort of students, will that remote learning count towards teacher 
pupil contact hours?   
 
A: Yes, as long as educators are working during those hours and students are able to receive 
support for the remote learning that they engage in (even if at different times for different 
cohorts of students), these hours may count towards teacher pupil contact hours. Again, the 
local board’s definition of “educational process” must address remote work time for students that 
is provided under the supervision of a certified or licensed teacher. 
 
Q4: Can districts count lunch time if lunch occurs in the classroom with a learning activity? 
 
A: According to the State Board of Education’s rules, lunch periods explicitly may not be 
counted as instructional or teacher-pupil contact hours. See 1 CCR 301-39, section 2.02(2)(b). 
However, where a district plans to incorporate learning activities into lunch periods, the district 
may identify the portion of that period that is attributable to student learning taking place and 
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count that towards instructional or teacher-pupil contact hours.  For example, a 40 minute block 
of time for lunch and math games might include 20 minutes of math instruction.  
 
Q5: How will CDE auditors evaluate funding requirements, including attendance and schedules, 
in the context of remote learning?  
 
A: CDE will audit schedules against the local board’s written definition of education process and 
the local board’s attendance policy. 
 
Q6: Does the definition of educational process need to be consistent for all grade levels 
throughout a district? 
 
A: No. A district’s definition of the educational process does not need to be consistent across 
the entire district. For example, the district may wish to adopt a policy that defines the 
educational process differently for elementary schools versus secondary schools. 
 
Q7: What are some sample attendance policies? 

A: Example language is provided below. 

Elementary Example: Remote learning offers some flexibility regarding when and where 
students complete coursework. Nevertheless, they are held fully accountable for meeting 
all state-mandated attendance requirements. Attendance is expected to be recorded by 
the parent daily and is verified by teachers to ensure the school is properly calculating 
and adequately monitoring that students complete a minimum of 12.5 hours per week or 
450 hours per year in kindergarten, 27.5 hours per week or 990 hours per year for 
students in grades 1-5, and 30 hours per week or 1,068 hours per year for students in 
grades 6-12 based on an 180 instructional day school calendar year. 

These hours are accumulated through a variety of methods including: 

• Completion of lessons assigned through the learning management system as 
documented with student login and lesson participation; 

• Completion of assignments provided through external sites with access and login 
only available through direct links; 

• Completion of offline work documented by parent; 
•  Attendance at a synchronous live session; 
• In-person testing such as CMAS, PARCC, CoAlt, or other required state exams; 
• Online assessments such as Scantron accessed through students accounts; 

and/or 
• In-person attendance in which attendance is taken by the teacher on-site. 

Secondary Example: Attendance is monitored daily. Reports are used to show school 
login data, in addition to each unique course log-in and time spent in course. 
Synchronous class attendance is monitored by each teacher and also logged into 
reports. The school calculates attendance in the following way: 

• Attending 5+ hours daily in their online course curriculum; 
• Course progress in curricular assessments; and/or 



 
 

3 
 

• Attending live class sessions for each course as per the schedule. 

 
Q8: If a district begins an online program to provide remote learning during the COVID-19 
pandemic, can they continue the program indefinitely? 
 
A: Districts that start providing online digital services as part of their remote learning options 
during the COVID-19 pandemic, as outlined in their local board policy, may continue those 
services after the 2020-21 school year. However, in order to continue to provide online digital 
services past the 2020-21 school year, districts must apply through CDE’s formal certification 
process for online programs and schools. For more information on this topic, please visit: 
https://www.cde.state.co.us/onlinelearning/guidance202021schoolyear 
 
Q9: Will CDE review the locally adopted definition of educational process?   
 
A: CDE does not plan to review each district’s adopted definition of educational process. 
However, the Colorado Association of School Boards (CASB) will be developing sample 
language to be shared in mid-July and may be able to provide support reviewing language from 
individual districts.  Districts are also encouraged to work with their local counsel as they adopt 
governance documents related to student attendance and the educational process. 
 
CDE strongly suggests that local policies defining “educational process” ensure equitable 
access and the civil rights protections for historically marginalized students. Districts and local 
boards may want to ask themselves, “How does our definition of educational process ensure 
that our students who are historically disadvantaged or have academic needs receive the 
instruction and support that they need?” and “Are there ways that we can define the educational 
process to maximize instruction and support for students with the greatest academic needs?”  

 
Q10: How does this policy apply to facility schools? 
 
A: According to the State Board of Education’s School Finance Rules (1 CCR 301-39, section 
17.01), facility schools are required to report on a monthly basis the number of students served 
during the prior calendar month and the corresponding full-time equivalent membership of such 
pupils, determined by the number of “instructional days served.” A local board’s definition of 
“educational process” could include “instructional days” provided remotely for students enrolled 
in facility schools.  
 
Q11: What happens if a family enrolls in a remote learning option outside of a district and then 
wants to transfer back into the district during the year?  
 
A: As required by state law (C.R.S. 22-1-102 and 22-33-105), a district’s schools must be open 
for the admission of students residing within the district, barring certain exceptions explicitly 
outlined in the law. Local school boards do, however, have the authority to determine enrollment 
policies for student transfers within the district.  
 
Q12: What does “good faith effort” mean as it relates to plans for remote learning? 
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A: A good faith effort to provide a quality education for all students, including vulnerable 
populations, may be based on local facts and circumstances. Indicators of good faith include 
clearly communicating expectations for staff and families, dedicating resources and supports to 
implement the district’s educational process, creating opportunities and access for students with 
the greatest needs, providing as much instruction and student support as possible through the 
end of the calendar year, and implementing a method for measuring gaps in student learning. In 
demonstrating good faith effort, districts should keep in mind that all applicable federal laws for 
services for students with disabilities and English language learners are still in effect and should 
be considered when developing plans for remote learning and the district’s definition of 
educational process. 
 
Q13. What is the deadline for local boards to approve a definition of educational process that 
includes remote learning and attendance policies that account for counting student participation 
and attendance in remote learning?  
 
A: Local boards are encouraged to approve policies prior to the start of the 2020-21 academic 
year. In order for remote learning to be counted for the purposes of instructional hours and 
student funding, policies must be in place before that type of learning occurs. 
  
Q14: What types of considerations should be used in evaluating whether or not a district’s 
educational services in a remote learning environment are equitable for students?  
 
A: Districts are encouraged to consider ways in which policies and practices might result in a 
system-wide disadvantage for certain types of students, depending on whether they are 
participating in fully online programs, in-person or hybrid programs. For example, how is the 
district ensuring that students in each type of program have equitable access to effective 
teachers, instruction that is aligned to CAS and CELP standards, and designed to meet the 
needs of students?   
 
Q15. How can districts develop equivalent remote learning bell schedules, given concerns about 
screen time, particularly for younger students?  
 
A: CDE understands that remote learning is new territory, and therefore, schools and districts 
are still determining best practices and approaches. CDE does not recommend an “hours 
conversion” to calculate equivalent instructional hours for remote learning (e.g. six hours of in-
person instruction equals two hours of online instruction). Instead, CDE recommends using in-
person calendars and bell schedules as a basis for determining equivalent instructional hours, 
assuming that the instructional material and content being covered during remote learning is 
consistent with what would have been covered during in-person instruction. As a reminder, 
remote learning is not limited to just online learning activities. Remote learning can include 
activities that demonstrate a student is engaged in the educational process as defined by the 
local board.  This includes, but is not limited to, hands-on projects, educational (worksheet) 
packets, movement activities, etc. If districts are concerned about limiting screen time 
(especially for younger students), CDE recommends that the district consider providing a 
combination of online and off-line activities to ensure that the instructional material and content 
being covered during remote learning is equivalent to what would be covered during in-person 
learning. If the district plans to cover the same content and instructional material in any remote 
learning platform, then it would be appropriate to use the in-person instructional hours as a 
basis for the equivalency. 


